1Anul 2015 a fost proclamat Anul International al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumina de catre ONU in cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunarii Generale (2013). Proiectul global, coordonat de ONU/UNESCO (cf. www.light2015.org), a reunit pana acum participanţi din mai mult de 85 de ţări şi peste 100 din cele mai înalte şi mai prestigioase asociatii internaţionale de ştiintă, nenumărate societăţi academice sau profesionale naţionale, precum şi o serie de producători şi factori de decizie. Sub deviza “Lumina este mijlocul prin care fiinţele umane se recunosc intre ele insele precum şi locul lor în Univers”, scopul principal al programului internaţional este de a asigura la nivel mondial o conştientizare necesară a rolului central al luminii, în prezent şi în viitor, pentru noi toţi. Programul va promova prezenţa si rolul luminii în viaţă, ştiinţă şi cultură, precum şi importanţa tehnologiilor bazate pe lumină pentru dezvoltarea echitabilă a societătii globale.

În acest cadru, cele mai importante instituţii şi actori din România si din strainitate din acest domeniu (Ambasade, Asociatii profesionale, intelectuali, cercetători, proiectanţi, producători, artisti s.a.m.d. ), au ales Sibiul pentru a propune publicului acest unic eveniment de anvergură din România.

Programul se doreste in intregime trans-disciplinar si va cuprinde, într-o singură săptămână (7-12 septembrie) şase expoziţii (două la Biblioteca Astra, două la Muzeul Astra – Casa Artelor, una la Muzeul Astra – Secţia in aer liber şi in spatiul de onoare al Primăriei Sibiu),  cinci spectacole în aer liber (doua in Piaţa Mare şi trei la Muzeul Astra – Secţia in aer liber) şi trei congrese internationale majore deschise marelui public.

Săptamâna este concepută şi gestionată de Asociatia Lichnologica Internationala (ILA, cu peste 200 de membri din 39 de ţări, avand sediul la Geneva – Elvetia) impreună cu Comisia Nationala Româna pentru Iluminat (CNRI, cu sediul la Universitatea Politehnică Bucuresti) si Asociaţia Româna a Producatorilor şi a Profesionistilor de Iluminat (ARI).