Istoric

Primele incercari de creare a Comitetului National Roman de Iluminat – CNRI, datand de peste 50 de ani, au dus la infiintarea sa in 1957, avand pe plan national acelasi scop ca si forul international CIE – Comisia Internationala de Iluminat, al carui membru devine in octombrie 1957.

Firme romanesti de prestigiu in domeniu si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti au sprijinit reconstituirea CNRI, care, prin sentinta judecatoreasca din 22 martie 1990, a primit personalitate juridica, fiind inscris in registrul persoanelor juridice.

In septembrie 1990, la propunerea presedintelui CIE de la acea data, prof.em.dr.h.c. Hans-Walter Bodmann, CNRI reintra in circuitul mondial de schimb liber de idei si informatii in domeniul iluminatului, fiind in prezent, unul dintre cei 38 de membri ai CIE.

De asemenea, CNRI pastreaza legatura cu organismele similare din alte tari, in special din Europa, contribuind la aplicarea normelor CIE. In acest context, incepand din iunie 1999, CNRI este membru al LUX EUROPA.

Din CNRI fac parte specialisti cu studii superioare (ingineri, arhitecti, medici) care lucreaza in domeniul stiintei, tehnologiei sau artei luminii si iluminatului si recunosc statutul CNRI.

In 1996, a fost introdusa calitatea de “Membru Asociat al CNRI” (membru colectiv) pentru firme, institutii particulare sau de stat. Membrii Asociati beneficiaza de facilitati deosebite privind informarea si documentarea in domeniu, prin acces permanent la biblioteca CNRI, participarea fara taxe la manifestarile organizate de CNRI, primirea gratuita a Buletinului Informativ, a volumului lucrarilor manifestarilor tehnico-stiintifice organizate de CNRI si a Buletinului Stiintific.

CNRI si-a adus propria contributie in cadrul CIE prin:

  • elaborarea teoriei mediului luminos (interior si exterior) confortabil, functional si estetic
  • tratarea corecta a conceptiei sistemelor de iluminat (interior si exterior)
  • aprofundarea unor aspecte de calcul al sistemelor de iluminat (interior si exterior)

S-a remarcat participarea directa a CNRI la realizarea “Ghidului de iluminat interior” (Publicatia CIE 29.2-1986).

Pe langa conexiunea cu CIE, CNRI a organizat si conferinte si seminarii nationale si internationale (Lighting ’90, Light & Lighting ’93, Luminous environment ’96, Light & Lighting 2000, Iluminat 2001, Light & Lighting 2002, Iluminat 2003, International Lighting Symposium Bucharest 2004, Iluminat 2005), manifestari cuplate cu expozitii de specialitate.